Biljardin säännöt – Kortteliliiga:

8-pallo on ehkä yleisin pool -peli ja sen säännöistä on varmasti eniten variaatioita. Korttelissa pelataan kuitenkin ns. virallisilla säännöillä. Tässä käydään läpi perusasiat joita noudatetaan Korttelibiliksessä. Muilta osin ja äärimmäisissä kiistatapauksissa noudatetaan Suomen Biljardiliiton virallisia 8-palloa koskevia sääntöjä.

Pelaajia on yleensä kaksi, mutta koska Korttelibilis on joukkuepeli on pelaajia neljä (kaksi kummastakin joukkueesta). Ottelu pelataan vuorolyönnein, eli lyöntivuorossa olevan joukkueen A pelaaja A1 suorittaa lyönnin ja jos pussitus on hyväksytty joukkue A jatkaa pelaajan A2 lyönnillä. Jos A2 onnistuu, on A1 vuoro seuraavana jne vuorotellen.

Kun vuoro vaihtuu joukkueelle B, jatkaa pelaaja B1 tai B2 sen mukaan kumpi heistä oli lyöntivuorossa. Joukkue päättää kumpi sen pelaajista aloittaa ensimmäisen vuoron. Kun tehdään uusi pakka ja aloitetaan toinen peli, on lupa vaihtaa sekä lyöntijärjestys, että toinen tai molemmat pelaajat joukkueesta. Sallittu vain ja ainoastaan pelien välissä.

Pelin & sääntöjen sanastoa:
pakka = 15 pelipalloa aseteltuna kolmioon kärkipallo alapisteellä. Tehdään aina kun aloitetaan peli.
peli = Yksi voitettu peli vaatii yhden laillisen 8-pallon pussituksen. Peli on kesken niin kauan kuin 8-pallo on pöydällä.
kivi = Valkoinen lyöntipallo
spotata = Asettaa pallo alapisteelle (tai sen kuvitteelliselle jatkolinjalle, jos piste varattu)
verka = Pöydän päällä oleva kangas, yleensä sininen tai vihreä
käsipallo = Virheen seurauksena vastustaja saa asettaa kiven mihin tahansa pöydälle*
kiksi = Liitua, jota laitetaan kepin kärkinahkaan (suositellaan käytettäväksi)

Pelin tarkoitus:
Tarkoituksena on pussittaa 8-pallo omien pallojen pussituksen jälkeen. Yksi ottelu pelataan paras viidestä pelistä, eli ensimmäisenä laillisesti 3 kertaa kasin pussittanut joukkue voittaa ottelun 3-0, 3-1 tai 3-2. Ei tasapelejä.

Pallojen asettelu:
Alkuasetelmassa pakan kärkipallo on alapisteellä, 8-pallo on keskellä ja lähinnä kulmia olevat kaksi palloa kolmion alanurkissa on oltava eri väriset. Toinen "pieni" ja toinen "iso". (pieni=pallot 1-7 ja isot, yleensä raidalliset pallot on numeroitu 9-15)

Pelin kulku:
Alkusarja: ensimmäisen pelin aloittaa kotijoukkue ja toisen vierasjoukkue. Mahdollisen kolmannen pelin aloittaa jälleen kotijoukkue. Semit ja finaalit: ensimmäisen pelin aloittaja arvotaan. Arvonnan voittaja päättää kumpi joukkue aloittaa, sen jälkeen vuoroaloitukset loppuun saakka.

Hyväksytty lyönti:

Osuma ensimmäisenä lailliseen kohdepalloon, jonka jälkeen jokin pallo menee pussiin tai jokin pallo koskettaa valliin osuman jälkeen. Lyönnin aikana ei saa tulla muita virheitä. Jokaisen lyönnin on oltava puhdas ja se suoritetaan vain kepin kärkinahalla. Minkä tahansa muun kepin tai vartalon osan, vaatetuksen tms. kosketus mihinkään pöydällä olevaan palloon on ”tussi” eli virhe, josta seuraa vuoron VÄLITÖN vaihto ja vastustajalle käsipallo. Älä siis enää lyö jos jo hipaisit palloa, vaan ilmaise virheesi reilusti heti sen havaittuasi.

Aloitus ja pelin jatkaminen:

Aloitus tapahtuu mistä tahansa aloituslinjan takaa ja vartalo saa olla sivulinjojen ulkopuolella. Maalauksia ei tarvitse aloituksessa tehdä. Pussitettaessa saa jatkaa lyöntivuoroa.


Aloitus on hyväksytty jos neljä kohdepalloa osuu valliin tai jokin pallo menee pussiin. Jos aloitus ei onnistu, saa vastustaja vaatia uutta pakkaa ja myös päättää kumpi seuraavan aloituksen tekee.

Jos kivi menee aloituksessa pussiin on vastustajalla käsipallo aloituslinjan takaa. Linjan takana olevia palloja EI SAA lyödä, ellei kivi ensin mene linjan yli ja palaa sieltä osumaan kohdepalloon.

Jos 8-pallo menee aloituksesta pussiin, saa aloittaja päättää: tehdään joko uusi pakka tai 8-pallo spotataan ja hän jatkaa kyseisestä tilanteesta. Mikäli kivi meni samalla pussiin, vastustaja päättää: uusi pakka tai 8-pallon spottaus ja käsipallo aloituslinjan takaa.

Aloituksesta seuraavan lyönnin yhteydessä pitää jo maalata pallo, eli mitä ja mihin
yrittää pussittaa. Valleja, karoja, ylilyöntejä tai muita kikkoja ei tarvitse maalata, ainoastaan kohdepallo ja pussi. Hillitön tuuri ei ole siis virhe.

Onnistunut, maalattu pussitus määrää värin, eli kumpi pelaa pieniä ja kumpi isoja. Niin kauan kun onnistunutta pussitusta ei ole vielä tehty on "väri vapaa". Aloituksessa tehty pussitus ei siis vielä ratkaise pelattavaa väriä.

Laittomasti (tai ylimääräistä) pussitettua palloa ei spotata vaan se jää pussiin. Jos pallo lentää pois pöydältä, on kyseessä virhe ja ylilentänyt pallo laitetaan pussiin, ei spotata.

Virheen yhteydessä kivestä tulee käsipallo - sen saa laittaa mihin tahansa pöydälle. Poikkeuksena aloituslyönti.

Kun omat pallot on pussitettu saa pussittaa 8-pallon mihin tahansa pussiin. Pussi on maalattava normaalisti ja maalauksen saa ja joutuu tekemään aina ennen lyöntiä.

Virheet:
- Lyöntipallon eli valkoisen kiven pussitus
- Mikä tahansa pallo poistuu pöydältä
- Osuma ensiksi vastustajan palloon (tai kasiin, jos se ei ole vuorossa)
- Hyväksytyn osuman jälkeen mikään pallo ei osu valliin
- Työntölyönti eli talkkari (kiveä lyödään, ei työnnetä eikä saateta mitenkään)
- Kummankaan jalan pohja ei kosketa lattiaa lyönnin aikana (reunalla istuen ei saa lyödä)
- Tussi, eli kosketus palloihin muulla kuin kepin kärkinahalla lyönnin aikana
- Pelaaja lyö väärällä vuorolla, eli kaksi kertaa peräkkäin. Vastustajan tulee huomauttaa tästä välittömästi. Jos seuraava pelaaja on jo lyönyt, virhe on vanhentunut eikä sitä voi enää jälkikäteen tuomita.

Virheen seurauksena on aina vuoron vaihto ja käsipallo.

Pelin häviää heti, jos:

- pussittaa 8-pallon samalla kuin viimeisen oman pallonsa
- 8-pallo lentää pois pöydältä missä tahansa pelin vaiheessa
- pussittaa 8-pallon väärään pussiin
- pussittaa 8-pallon kun se ei ole laillinen kohdepallo
- tekee virheen pussittaessaan 8-pallon

Jos kivi menee pussiin tai kyseessä on muu virhe, kun pelaaja yrittää pussittaa 8-palloa, mutta 8 pysyy pöydällä > seuraa vastustajan käsipallo, kyseessä ei ole siis häviö !

Ottelun siirtäminen:

Mikäli joukkue joutuu siirtämään ottelun esim. sairastapauksen takia, on heidän oltava vastustajaan välittömästi yhteyessä. Siirtävä joukkue sopii & järjestää uuden peliajan ja -paikan vastustajan vetäjän kanssa. Siirtäjä maksaa pöydän. Energiahallin pöytävuokra on edullinen, jaosto suosittelee. Ottelun siirrosta myös merkintä ilmoitustaulun otteluohjelmaan. Siirretty ottelu tulee pelata viimeistään ennen päätöskierrosta.

Ilmoittamaton poissaolo merkitään paikalla olevan joukkueen 3-0 voitoksi !!!

Hyviä tapoja:

- Älä nojaa pöytään, äläkä istu pöydällä tai sen reunalla
- Älä ole lyönnin takana/edessä vastustajan kiusana
- Älä jätä liitua pöydän reunalle ylösalaisin - se sotkee reunuksen ja vaatteet
- Vastustaja tai yleisö ei puhumalla tai muuten häiritse lyöntivuorossa olevaa pelaajaa
- Voittajajoukkue merkitsee lopputuloksen tulostaululle
- Kunnioita pelikaveriasi & vastustajia, ole asoissa paikalla

Kannusta ja tsemppaa reilusti myös vastustajaa. Peli-iloa ja menestystä!

Runkosarjan päättyessä tasapisteissä olevien joukkueiden järjestys ratkeaa seuraavasti:
1)     Keskinäiset ottelut
2)     Keskinäisten otteluiden pelien erotus
3)     Kaikkien runkosarjan otteluiden pelien erotus
4)     Arpa