Jalkapallon säännöt

KORTTELILIIGAFUTIKSEN PYKÄLÄVIIDAKKO


KORONAOHJEET: pelataan turvallisesti


ISOKENTTÄ


1) Nautinnollinen peliaika on 2 x 30 min, puoliaikojen välinen tauko 5 min.

2) Sivurajaheiton saa suorittaa koko kentän alueella myös normaalina epäsuorana vapaapotkuna, jolloin paitsiosääntö on voimassa.

3) On kysymyksessä pelitilannerankkari tai rankkarikisa, maalivahti saa liikkua maaliviivalla.

4) Rekkarisäännön perusta: Kortteliliigan tärkein tehtävä on tasoerojen tasoittaminen. Ketään tavallista harrastajaa ei suljeta pois, vaan kaikille tarjotaan mahdollisuus omaehtoiseen liikuntaan hyvässä kaveriporukassa omalla taitotasolla ko. rajoitukset huomioiden. Hieman pidemmälle edenneet kilpaurheilijat saavat sitten oman pelinautintonsa heille tarkoitetuissa SPL:n sarjoissa.

5) SPL:n sarjapelaajien käyttöä rajoittava rekkarisääntö:
Veikkausliiga: ei saa pelata korttelissa
Ykkösliiga: Ei saa pelata korttelissa
Ykkönen: ei saa pelata korttelissa
Kakkonen: ei saa pelata korttelissa
Kolmonen, A- ja B-juniorit, sekä naisten kakkonen: saavat pelata ns. rekkaripelaajina, rajoitettu määrä ( 1 tai 2 / joukkue ). 
Miesten nelonen ja alemmat sarjat: saavat pelata vapaasti korttelissa.
Ulkomaisista sarjoista jaosto antaa päätöksen tapauskohtaisesti.
Pelkästään liiton futsal -sarjoissa pelaavat eivät ole rekkareita.

6) Isolla kentällä joukkueessa saa pelata max. 2 rekkaripelaajaa / kausi.

7) Normaalisti rekisteröityjen pelaajien lisäksi katsotaan rekkaripelaajaksi myös sellainen kaveri, joka on todistettavasti osallistunut SPL:n viralliseen ko. sarjatason otteluun pelaajana.

8) Ennen ottelua on tuomarille annettava ottelukortti. Kortissa pitää olla pelaajan suku- ja etunimi tekstattuna, sekä rekkaripelaajista merkintä R. Joukkueen pelaajamäärää ei ole rajoitettu. Vaihdon saa suorittaa lennosta keskiviivan läheisyydessä. SIIS TODELLAKIN VAIN KESKIRAJAN LÄHEISYYDESSÄ !!! Otteluissa on vapaa vaihto-oikeus. Vaihtoja ei merkitä ottelukorttiin. Korttiin saa lisätä nimiä ottelun aikana erotuomarin luvalla.
Vetäjä: Ole ystävällinen ja täytä kortti kaikilta osin ennen ottelun alkua; pelaajien nimet, joukkueiden nimet, ottelunumero ja päiväys, näin helpotat tuomareiden ja tilastointimiesten urakkaa, kiitos !

9) Isolla kentällä joukkueen koko on 11 pelaajaa (1+10). Kun ottelun alkamisajasta on kulunut 15-minuuttia, eikä joukkue ole saanut seitsemää pelaajaa kentälle, katsotaan se luovuttaneeksi ja hävinneeksi 5 - 0. Tämä odotusaika vähennetään peliajasta, eli kello laitetaan käyntiin viimeistään ohjelmaan merkittynä alkamisaikana. Kun joukkue on saanut seitsemän ( 7 ) pelaajaa kentälle on ottelu aloitettava välittömästi. Tulkinta seitsemän pelaajaa koostuu maalivahdista ja kuudesta kenttäpelaajasta (1+6). Kahden luovutuksen jälkeen jaostolla on tarvittaessa oikeus sulkea joukkue sarjasta ja sen pelaamat ottelut mitätöidään. Luovutussakko on 50 euroa / ottelu. 

10) Jos pelaajien lukumäärä syystä taikka toisesta vähenee ottelun aikana alle seitsemän (1+6), niin ottelun erotuomarilla on oikeus lopettaa ottelu, jos sen jatkaminen ei ole urheilullisesti mielekästä. Eli, tuomari harkitsee pelataanko vai ei. Tilanteessa 9-0 pantaneen pallot sovinnolla pussiin, mutta esim. 4-2 tilanteessa pelaaminen on varmasti mielekästä ja kaikkia motivoivaa.

11) Joukkueena olemisen oikeastaan ainoa ulkoinen ilmenemismuoto Kortteliliigassa on yhtenäinen pelipaita tai peliliivi. Eri väriyhdistelmiä käyttävät jokeripelaajat sotkevat tehokkaasti kaikkien pelinautintoa, joten erotuomareilla on oikeus evätä eriväristen peliasujen käyttäjien pelaaminen.

12) Muilta osin noudetaan Suomen Palloliiton virallisia jalkapallosääntöjä, joita jaostolla on tarvittaessa oikeus soveltaa, sekä liigan omia paikallismääräyksiä.


PIENJOUKKUEET 

1) Peliaika on 2 x 30 min, puoliaikojen välinen tauko 5 min.

2) Sivurajaheiton saa suorittaa koko kentän alueella myös epäsuorana vapaapotkuna.
HUOM ! kaikki ottanevat ystävällisesti huomioon, että pienjoukkuepelissä EI ole paitsiota !

3) On kysymyksessä pelitilannerankkari tai rankkarikisa, maalivahti saa liikkua maaliviivalla.

4) Rekkarisäännön perusta: Kortteliliigan tärkein tehtävä on tasoerojen tasoittaminen. Ketään tavallista harrastajaa ei suljeta pois, vaan kaikille tarjotaan mahdollisuus omaehtoiseen liikuntaan hyvässä kaveriporukassa omalla taitotasolla ko. rajoitukset huomioiden. Hieman pidemmälle edenneet kilpaurheilijat saavat sitten oman pelinautintonsa heille tarkoitetuissa SPL:n sarjoissa.

5) SPL:n sarjapelaajien käyttöä rajoittava rekkarisääntö:
Veikkausliiga: ei saa pelata korttelissa
Ykkönen: ei saa pelata korttelissa
Kakkonen: ei saa pelata korttelissa
Kolmonen, A- ja B-juniorit, sekä naisten kakkonen: saavat pelata ns. rekkaripelaajina, rajoitettu määrä ( 1 tai 2 / joukkue ). B-junioreiden osalta B-ykkösen pelaajat ovat rekkareita, sitä alemman sarjatason B-juniorit eivät ole rekkareita.
Nelonen ja alemmat sarjat: saa pelata vapaasti korttelissa.
Naisten ja tyttöjen sarjat: liiton kolmosen ja nelosen pelaajat ovat ns. rekkaripelaajia, joita saa käyttää mimmisarjoissa max. 1 / joukkue / kausi. Kolmosta ja nelosta ylemmät sarjapelaajat eivät saa pelata mimmisarjoissa.
Ulkomaisista sarjoista jaosto antaa päätöksen tapauskohtaisesti.
Pelkästään liiton futsal -sarjoissa pelaavat eivät ole rekkareita.

6) Pienjoukkue ykkösessä sallitaan joukkueessa max. 2 rekkaripelaajaa / kausi, muilla sarjatasoilla 1 rekkaripelaaja / kausi / joukkue.

7) Normaalisti rekisteröityjen pelaajien lisäksi katsotaan rekkaripelaajaksi myös sellainen kaveri, joka on todistettavasti osallistunut SPL:n viralliseen ko. sarjatason otteluun pelaajana.

8) Ennen ottelua on tuomarille annettava ottelukortti. Kortissa pitää olla pelaajan suku- ja etunimi tekstattuna, sekä rekkaripelaajista merkintä R. Joukkueen pelaajamäärää ei ole rajoitettu. Vaihdon saa suorittaa lennosta keskiviivan läheisyydessä. siis todellakin vain keskirajan läheisyydessä !!! Otteluissa on vapaa vaihto-oikeus. Vaihtoja ei merkitä ottelukorttiin. Korttiin saa lisätä nimiä ottelun aikana erotuomarin luvalla.
Vetäjä: Ole ystävällinen ja täytä kortti kaikilta osin ennen ottelun alkua; pelaajien nimet, joukkueiden nimet, ottelunumero ja päiväys, näin helpotat tuomareiden ja tilastointimiehen urakkaa, kiitos !

9) Pienjoukkueen koko on 7 pelaajaa (1+6). Kun ottelun alkamisajasta on kulunut 15-minuuttia, eikä joukkue ole saanut kuutta kentälle, katsotaan se luovuttaneeksi ja hävinneeksi 5 - 0. Tämä odotusaika vähennetään peliajasta, eli kello laitetaan käyntiin viimeistään ohjelmaan merkittynä alkamisaikana. Kun joukkue on saanut kuusi ( 6 ) pelaajaa kentälle on ottelu aloitettava välittömästi. Tulkinta kuusi pelaajaa koostuu maalivahdista ja viidestä kenttäpelaajasta (1+5). Kahden luovutuksen jälkeen jaostolla on tarvittaessa oikeus sulkea joukkue sarjasta ja sen pelaamat ottelut mitätöidään. Luovutussakko on 50 euroa / ottelu. 

10) Jos pelaajien lukumäärä syystä taikka toisesta vähenee ottelun aikana alle kuuden (1+5), niin ottelun erotuomarilla on oikeus lopettaa ottelu, jos sen jatkaminen ei ole urheilullisesti mielekästä. Eli, tuomari harkitsee pelataanko vai ei. Tilanteessa 8-0 pantaneen pallot sovinnolla pussiin, mutta esim. 5-2 tilanteessa pelaaminen on varmasti mielekästä ja kaikkia motivoivaa.

11) Maalivahti ei saa avata peliä, tai toimittaa palloa, missään tilanteessa yli puolirajan, ei edes vapaa- tai maalipotkusta ( maalipotkussa ylityskielto koskee siis myös kenttäpelaajia ! ).
Rikkeestä seuraa epäsuoravapaapotku vastustajalle ylityskohdasta.
Kaikkia sitova tarkennos: veskari ei saa vetää rankkaria, eikä ylittää muissakaan tilanteissa puolirajaa ja nousta esim. kulmassa pukkaamaan vastustajan maalille !

12) Rangaistuspotku suoritetaan normaalina rankkarina 7,5-metristä, maalivahti saa pelätä ja liikkua maaliviivalla.

13) Pienjoukkuefutiksessa ei tunneta paitsiota. Vaparit ovat normaalin futiksen tapaan joko suoria tai epäsuoria. Muurin etäisyys pallosta on 6-metriä.

14) Ennen ottelua molemmat joukkueet laittavat kaksi (2) pelikelpoista palloa oman maalinsa sivuun, nämä toimivat peliä nopeuttavina varapalloina ja päädyistä yli menneistä palloista huolehtivat laukoneen joukkueen ripeät vaihtomiehet. Siis ajatelkaa yksinkertaisesti pelin sujuvuutta !

15) Joukkueena olemisen oikeastaan ainoa ulkoinen ilmenemismuoto Kortteliliigassa on yhtenäinen pelipaita tai peliliivi. Eri väriyhdistelmiä käyttävät jokeripelaajat sotkevat tehokkaasti kaikkien pelinautintoa, joten erotuomareilla on oikeus evätä eriväristen peliasujen käyttäjien pelaaminen.

16) Muilta osin noudetaan Suomen Palloliiton virallisia jalkapallosääntöjä, joita jaostolla on tarvittaessa oikeus soveltaa, sekä liigan omia paikallismääräyksiä.

PAIKALLISMÄÄRÄYKSET 2024


Koskien molempia pelimuotoja ja soveltuvin osin myös turnauksia.

1) Ilmoittautuessaan joukkueet sitoutuvat hoitamaan heille määrätyt tuomaritehtävät, sekä hoitamaan osanotto- ja jäsenmaksut.

 2) Joukkueen osanoton ehdottomana edellytyksenä on halu hoitaa myös erotuomarihommat !!! Tämä on koko liigatoiminnan kulmakivi ja siihen on syytä suhtautua kunnioituksella, sillä muutenhan koko hommasta ei tule mitään. Vapaamatkustajat jääkööt siis sovinnolla ruikuttamaan rannalle.

3) Isolla kentällä erotuomaritehtävät hoitaa liigan aktiiviryhmä. Pienjoukkuesarjoissa aktiiviryhmä pyrkii hoitamaan mahdollisimman paljon tehtäviä ja jäljelle jäävät on sitten mahdollista määrätä joukkueiden hoidettavaksi. Mikäli tuomaritehtävä laiminlyödään, seuraa siitä ensimmäisellä kerralla 40 euron sakko, joka on maksettava kahden viikon kuluessa laiminlyönnistä. Ellei sakkoa makseta, tai laiminlyönti toistuu, on jaostolla oikeus sulkea joukkue sarjasta, tai tuomita ko. joukkueen omat vastaavat ottelut luovutetuiksi 5-0.

4) Erotuomaritehtävästä vastuussa ollut erotuomari palauttaa ko. kamppailun ottelukortit matsipäivänä liigan postilaatikkoon tai sähköisesti Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. . Laiminlyönnistä on jaostolla oikeus sakottaa joukkuetta tai erotuomaria.

5) Ison kentän alkusarjassa ja pienjoukkueiden sarjoissa ottelut tuomitaan yhdellä erotuomarilla. Klassisen jalkapallon otteluissa joukkue suorittaa ennen ottelun alkua  matka- ja kulukorvauksena erotuomarille 20 euroa, pienjoukkuesarjoissa korvaus on 15 euroa. Mikäli korvaus laiminlyödään seuraa siitä 40 euron sakko. Erotuomari on pyydettäessä velvollinen antamaan kuitin saamastaan matka- ja kulukorvauksesta, tuomari pitää kirjaa saamistaan matka- ja kulukorvaukisista sekä tehtävistä syntyneistä kuluista ja tekee asiasta henkilökohtaisen veroilmoituksen.

6) Tasapisteissä sijoitus ratkeaa (kaksi tai useampi joukkue); 1) keskinäisten otteluiden sarjapisteet, 2) keskinäisten otteluiden maaliero, 3) keskinäisten otteluiden tehdyt maalit, 4) koko sarjan maaliero, 5) koko sarjan tehdyt maalit, 6) arpa

7) Kaikissa sarjoissa jaetaan kolmelle parhaalle joukkueelle uljaat kortteliliigamitalit, lisäksi mahdolliset kiertopalkinnot. 

8) Kaikissa kortteliliigaotteluissa tilastoidaan myös Lahden Erikoinen -syöttöpisteet.

9) Mikäli joukkue tai sen kannattajat käyttäytyvät sopimattomasti kentällä tai kentän laidalla, annetaan joukkueelle varoitus. Jos varoituksesta huolimatta asia toistuu, niin joukkue suljetaan liigasta. Joukkue on vastuussa myös kannattajistaan.

10) Kortteliliigan jäsenmaksu on 30 euroa ja se on oltava maksettuna 15.6.2024 mennessä. Joukkueiden on maksettava jäsenmaksut yhdellä pankkisiirrolla, ei jokainen pelaaja erikseen. Jos joukkueessa pelaa 15.6. jälkeen jäsenmaksun laiminlyönyt pelaaja, tuomitaan joukkue hävinneeksi 5-0. 

11) Kortteliliigan jäsenmaksu ei sisällä vakuutusta, joten kaikki osallistuvat liigan toimintaan omalla vastuullaan. Kortteliliiga suosittaa henkilökohtaisen vakuutuksen ottamista.

12) Joukkueet toimittavat määräaikaan mennessä toimistolle pelaajaluettelonsa, josta on ilmettävä kaikkien pelaajien nimet osoitteet ja puhelinnumerot, sekä ulkomaalaisten osalta kansalaisuus. Syntymäaikaa ei vaadita. Kortteliliiga ry. ylläpitää näiden luetteloiden perusteella yhdistyslain edellyttämää jäsenrekisteriä.
Pelaajien alaikäraja on 15-vuotta.

13) Mikäli joukkueessa pelaa siihen kuulumaton pelaaja tai pelikiellossa oleva pelaaja, tai rikotaan sääntöjen rekkarimääräyksiä, tuomitaan joukkue hävinneeksi 5 - 0. Ko. tapauksessa protesti on tehtävä kahden (2) päivän kuluessa ottelupäivästä lukien. Pelikelpoisuusasioissa oikeus protestin tekoon on kenellä tahansa kortteliliigan jäsenellä.

14) Jos ottelutapahtumista halutaan jättää protesti on siitä ilmoitettava ottelun erotuomarille välittömästi ottelun jälkeen. Virallinen protesti on jätettävä kirjallisena ja protestimaksu suoritettava seuraavaan arkiaamuun klo 9.00 mennessä. Pelaajien edustusoikeutta koskevissa protesteissa kirjallisen vastalauseen ja protestimaksun jättöaika on 2 vuorokautta ottelusta.

Protesti otetaan käsittelyyn vain jos se on tehty kirjallisesti ja protestimaksu suoritettu määräaikaan mennessä, muussa tapauksessa protesti raukeaa. Protestimaksu on 20 euroa ja se palautetaan mikäli protesti hyväksytään.


15) Mikäli ottelu halutaan siirtää, on siihen saatava suostumus vastustajalta (siirtolupa annettava, jos syy = urheilullinen) ja siirtoa haluavan joukkueen on sovittava siirrosta toimiston kanssa vähintään neljä (4) vrk ennen ottelun alkuperäistä ajankohtaa, joukkueet voivat tehdä ehdotuksen uudesta pelipäivästä. Siirtoasioita hoidetaan vain ja ainoastaan käymällä toimistolla, puhelimella 0500-498 185 tai sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., Messenger tai WhatsApp siirtopyyntöjä ei huomioida. Ottelu on pelattava ennen jaoston antamaa takarajaa. Ellei ottelua pelata ko. takarajaan mennessä, tai ottelusiirtomaksua ei makseta, niin siirtoa halunnut joukkue tuomitaan hävinneeksi vähintään 5-0 ( taktisissa vedätyksissä tarpeen mukaan vaikka 475 - 0 ). Ottelusiirto maksaa sitä haluavalle joukkueelle 70 euroa ja se on maksetaan ennen kuin siirto suoritetaan.

16) Mikäli pelaaja joudutaan poistamaan kentältä, seuraa siitä pelikielto, joka käsittää automaattisesti joukkueen kaksi (2) seuraavaa kyseisen sarjan ottelua. Erotuomarin on tehtävä kaikista ulosajoista merkintä ottelukorttiin ja jaostolla on oikeus antaa pelaajalle lisäpelikieltoa. Kaikki ottelumääräiset pelikiellot koskevat aina vain kyseistä sarjaa tai cup`ia. Tarvittaessa jaostolla on oikeus langettaa kaikkia sarjoja koskeva pelikielto ( väkivalta- yms. tapaukset ). 
Ulosajo aiheuttaa aina ko. joukkueen pelaamisen vajaalla, oli ulosajettu pelaaja sitten kentällä ja/tai vaihtopenkillä. 
Huom ! Jos ulosajo tapahtuu "alimpana miehenä tehdystä käsivirheestä", niin tästä seuraa normaali kahden (2) ottelun pelikieltoa. Pelikiellosta ylläpidetään listaa liigan kotisivuilla internetissä: www.kortteliliiga.net
Huom ! Pelikieltoa määriteltäessä on jaostolla oikeus ottaa huomioon myös otteluvalvoja näkemys/raportti asiasta.

17) Ylivoimaisen vaikeasti seurattava kolmen varoituksen kertymäpelikielto on poistettu pelaajaystävällisesti kaikista sarjoista jo viime vuosituhannella vuonna 1996.
Kaudesta 2025 alkaen: 4 keltaista korttia kauden aikana johtaa yhden ottelun pelikieltoon. Seurattavien korttien määrä on sarjakohtainen.

18) Jos pelaaja saa varoituksen suunsoitosta, niin siitä seuraa automaattisesti yhden ( 1 ) ottelun pelikielto, joka on voimassa joukkueen seuraavassa ottelussa ko. sarjassa.
Erotuomarin on kerrottava suunsoittovaroituksesta selkeästi pelaajalle !

19) Pelikengiksi sallitaan kumitossut tai kiinteä nappulaiset jalkapallokengät, joissa on vähintään 8 nappulaa. Nurmikentällä pelattavissa otteluissa saa käyttää irtonappulakenkiä. (Tulkinta: Gremon Pallon kotikenttä Pyhätön ei ole ollut valitettavasti nurmikenttä enää kolmeen vuosikymmeneen).

20) Joukkueella tulee olla numeroidut pelipaidat, maalivahdilla erivärinen kuin muilla pelaajilla. Liivien käyttö sallitaan ainoastaan varapaitoina. Mikäli joukkueiden paidat ovat saman väriset, vaihtaa ns. vierasjoukkue paidat. Joukkueen kapteenilla tulee olla selvästi näkyvä nauha vasemmassa käsivarressa.
Erotuomari on velvollinen eväämään pelioikeuden joukkueen erivärisiä paitoja tai liivejä käyttäviltä pelaajilta.

21) Uusia jäseniä saa ottaa joukkueeseen 5.8.2024 saakka.

22) Pelaaja saa kauden aikana suoritta yhden seurasiirron. Siirtoilmoitus tulee tehdä kirjallisesti liigan toimistolle ja ilmoituksessa tulee olla pelaajan nimikirjoituksen lisäksi vanhan ja uuden joukkueen vetäjän allekirjoitus siirron hyväksymisen merkiksi. Siirtoja ei voi tehdä enää 5.8.2024 jälkeen.

23) Pelaaja on jäsen siinä seurassa missä hän pelaa ensimmäisen ottelunsa. Pelaaja saa pelata yhdessä ison kentän sarjassa ja yhdessä pienjoukkuesarjassa, sekä ikärajan sallimissa seniorisarjoissa. Mimmiliigapelaaja voi pelata mimmiliigan lisäksi yhdessä pienjoukkuesarjassa, yhdessä isonkentän sarjassa, sekä ikärajan sallimissa seniorisarjoissa.

24) Erotuomarin koskemattomuus on loukkaamaton kaikissa kortteliliigan otteluissa. Tämän rikkomisesta jaostolla on oikeus tuomita pelikieltoa ja johtokunnalla on lisäksi tarvittaessa oikeus erottaa rikkonut pelaaja liigan jäsenyydestä. Myös avustavat erotuomarit ja ottelusihteerit nauttivat koskemattomuutta.

25) Ilmoittautuessa joukkueet sitoutuvat noudattamaan näitä paikallismääräyksiä, pelisääntöjä, jaoston antamia ohjeita ja määräyksiä, sekä kenttien järjestyssääntöjä, että hyvän liigatavan mukaista käytöstä.

26) Alkusarjat ovat kilvoittelua vain ja ainoastaan jatkoon pääsystä, joten loppusarjoihin ei jaeta mitään lähtöpisteitä edes säälistä !!!

27) Tulkinta luovutuksissa: Alku- ja jatkosarjat ovat eri sarjoja, eli mahdollisia alkusarjaluovutuksia ei lasketa mukaan jatkosarjoihin. Jos kyseessä on yksittäinen, tai kaksiosainen jatko- tai mitaliottelu, niin joukkue suljetaan sarjasta edelleen ensimmäisestä luovutuksesta.

28) Kaikissa jalkapallosarjoihin liittyvissä asioissa käyttää ylintä päätösvaltaa futisjaosto, jonka päätöksistä voi valittaa yhdistyksen johtokunnalle.

29) Mimmiliigassa ja Pappaliigassa on käytössä ns. lisäpelaajasääntö, eli jos toinen joukkue johtaa viidellä (5) taikka useammalla maalilla, niin vastustaja saa kentälle yhden lisäpelaajan kunnes ero on enää 2 maalia.

30) Lex King Kongs: Jos joukkue luovuttaa mitaliottelun katsotaan se luovutukseksi koko sarjasta ja kaikki joukkueen pelaamat ottelut mitätöidään.

31) Vastaisku hevosmiesten tietotoimiston huhuille. Ihan oikeasti korttelissa mennään maalipotkuissa näin:
- isolla saa antaa maalipotkun boxin sisälle, pienellä kentällä ei saa!

LOPPUKANEETTI: Hankkikaa ihmeessä ne yhtenäiset pelipaidat joukkueen kaikille pelaajille ja ostakaa muutama paita myös varastoon!