Kaukalopallon säännöt

Lahden Kortteliliiga ry. kaukalopallojaosto esittää
KAUKALOPALLON PAIKALLISMÄÄRÄYKSET 2023-2024

Kaikista kaukalopalloon liittyvistä asioista liigan puitteissa päättää kaukalopallojaosto. Jaoston päätöksistä voi valittaa yhdistyksen johtokunnalle.

Otteluihin saavutaan vain terveenä, jokainen huolehtii myös omasta käsihygieniastaan. Kaikki noudattavat myös hallien antamia koronaohjeistuksia.

Pelaajalla on oltava maksettuna kortteliliigan jäsenmaksu 30 euroa ennen kuin pelaaja pelaa ensimmäisen ottelunsa. Tällä jäsenmaksulla pelaaja saa pelata kaikkia liigalajeja aina seuraavaan kaukalopallosarjojen alkuun saakka

Pelaaja on jäsen siinä joukkueessa missä pelaa ensimmäisen ottelunsa.

Kortteliliigan jäsenmaksu ei sisällä vakuutusta, vaan
kaikki osallistuvat kortteliliigan toimintaan omalla vastuullaan.

Erotuomari on tarvittaessa oikeus myös poistaa päihtyneet kannattajat kentän laidalta, jos joukkueessa esiintyy päihtynyt pelaaja, niin ottelu keskeytetään välittömästi ja kännäillyt joukkue tuomitaan hävinneeksi 1-0. Jaosto harkitsee onko tällainen joukkue kelvollinen jatkamaan toimintaansa liigassa. Joukkue on vastuussa myös kannattajistaan !

Erotuomarilla on tarvittaessa myös oikeus poistaa pelaaja, joukkueen toimihenkilö tai kannattaja vaihtoaitiosta, huoltoalueelta tai katsomosta / hallista.

Pelikiellossa oleva pelaaja voi olla vaihtoaitiossa, ellei aiheuta mitään sellaista minkä tuomari katsoo poistamisen aiheeksi.

Ensimmäisestä luovutuksesta joukkue suljetaan yleensä sarjasta, älkää helvetissä luovuttako ! Luovutusmaksu on 50 euroa. Luovutus merkitään 5-0.

Protestimaksu on 50 euroa ja se on maksettava ennen kuin protesti otetaan käsittelyyn. Jos protesti hyväksytään, maksu palautetaan.

Protestista on kerrottava erotuomarille 10 min. kuluessa ottelun päättymisestä. Erotuomari merkitsee ottelukorttiin; JOUKKUE XX TEKEE PROTESTIN. Tämän jälkeen joukkue toimittaa kirjallisen protestin ja 50 euroa toimistolle kahden (2) päivän kuluessa ottelupäivästä.

Kaikissa sarjoissa pidetään Erikoisen Hyvää -pistepörssiä ( maalintekijä ja syöttäjä merkitään ), samoin kaikissa sarjoissa tilastoidaan jäähyt ja ulosajot. Tilastojen oikeellisuus on riippuvainen ottelukorttien merkinnöistä, joten sihteerinä ollessanne pyrkikää tarkkuuteen ( vanha kunnon jätkän kirjanpito I I I jne...on poikaa ) Nämä kaikki tilastot löytyvät myös netistä: www.kortteliliiga.net

Alle 15-vuotiaat eivät saa pelata !

Väärällä nimellä pelaamisesta ( pahin mahdollinen rikos ), tai väärässä joukkueessa pelaamisesta jaosto voi tuomita jopa yhden ( 1 ) vuoden pelikiellon pelaajalle ja / tai joukkueelle.

Huomautuksen väärällä nimellä pelaamisesta, väärässä joukkueessa pelaamisesta, tai rekkarikiintiön ylityksestä voi tehdä, 50 euron protestimaksun kera, kuka tahansa liigan jäsen kahden (2) päivän kuluessa ottelupäivästä. Huomautus on tehtävä kirjallisena.

Rekkarisääntö:
Ylin sarjataso, jonka pelaajat saavat pelata liigassa rajoitetusti ns. rekkaripelajina on:
Kaukalopallo: SM-sarja
Jääpallo: Mestis
Jääkiekko: Suomisarja
Tätä ylempien sarjatasojen pelaajat eivät saa pelata.
Tätä alempien sarjatasojen pelaajat saavat pelata, paitsi kolmosessa.
Yhden viikonlopun SM-turnauksiin harrastelisenssillä osallistuvat pelaajat eivät ole rekkaripelaajia (Lex Lepa).

Eri sarjatasoilla rekkaripelaajien maximimäärä on:
Ykkönen: max. 2 rekkaria / ottelu
Kakkonen: max. 2 rekkaria / ottelu
Kolmonen: kolmonen on kuntourheilua, joten siellä ei sallita liiton sarjatoimintaa osallistuvia pelaajia miltään sarjatasolta, ei myöskään jääkiekon, kaukalopallon tai jääpallon rekkarijunioreita.
40-v: max. 2 rekkaria / ottelu
50-v. Pappaliiga: ei rekkareita
Edellisellä kaudella pelannut rekkari on ”syksyllä” rekkari aina liiton ko. sarjan alkuun asti.
Seniorisarjoissa pelaajan tulee täyttää ko. sarjan alaikäraja vuoden 2024 aikana.
Huom. jaoston 8.9.2023 tekemällä päätöksellä maalivahteja eikä v.1974 tai aiemmin syntyneitä kenttäpelaajia lasketa rekkaripelaajiksi!

Tasapisteissä ( kaksi tai useampi joukkue ) sijoitus ratkeaa;
1 ) keskinäisten otteluiden pisteet
2 ) keskinäisten otteluiden maaliero
3 ) keskinäisten otteluiden tehdyt maalit
4 ) koko sarjan maaliero
5 ) koko sarjan tehdyt maalit
6 ) arpa ja v...n kova tappelu

Uusia pelaajia voidaan ottaa joukkueeseen ennen alku/runkosarjan kahta ( 2 ) viimeistä kierrosta. Joukkueella johon pelaaja tulee täytyy olla siis jäljellä väh. kaksi ( 2 ) alku/runkosarjan ottelua. Uudet pelaajat ilmoitetaan ehdottomasti liigan toimistolle, jossa ne kirjataan joukkueen pelaajaluetteloon.

Ottelusiirtomaksu on 200 € (sisältäen esim. jäävuoron). Siirtoa anovan joukkueen on maksettava se ennen kuin siirto tehdään. Kts. tai tulosta tilisiirto: kpottelusiirto.pdf
Jos maksua ei ole suoritettu tuomitaan ko. ottelusta 5-0 tappio siirtoa halunneelle joukkueelle (ns. omatoimisiirrot).

Pelaaja voi kauden aikana suorittaa yhden ( 1 ) seurasiirron, kuitenkin vain samalle tai ylemmälle sarjatasolle. Vanhan seuran on hyväksyttävä siirto ja tehtävä siitä ilmoitus liigan toimistolle. Liigan toimisto pitää kirjaa seurasiirroista ja lista on tarkistettavissa liigan toimistolla. Erittäin painavista syistä (esim. loukkaantuminen) jaosto voi myöntää anomuksesta poikkeusluvan seurasiirtoon.


Kentälle saa mennä vasta vahtimestarin luvalla jäänhoitokoneen poistuttua kaukalosta. Jaostolla on oikeus rangaista tämän säännön rikkomisesta sakolla.

Hyviin liigatapoihin kuuluu kiittää vastustajaa ottelun jälkeen pienillä aplodeilla. Ei hei-hei-hei huutoja, ei kättelyitä. 

Erotuomarin koskemattomuus on loukkaamaton ( hipaisematon ) kaikissa liigaotteluissa. Koskemattomuuden loukkaamisesta voidaan tuomita jopa elinikäinen pelikielto. Lisäksi yhdistyksen johtokunnalla on näissä tapauksissa oikeus erottaa pelaaja yhdistyksestä. Kts. myös säännöt 1 § 1.5. erotuomarin suoja-alue...

Joukkueet hoitavat heille määrätyt tuomari- ja sihteeritehtävät. Tehtävien laiminlyönnistä seuraa 40 euron sakko / tehtävä, joka on maksettava 10 päivän kuluessa ottelupäivästä. Mikäli laiminlyönti toistuu on sakko 60 euroa ja se on maksettava 5 päivän kuluessa. Mikäli joukkue ei suorita sakkoja määräaikaan mennessä, on jaostolla oikeus sulkea joukkue sarjasta. Kts. ja/tai tulosta tilisiirto: kpsakko.pdf

Kaikki liigaottelut tuomitaan kahden (2) erotuomarin systeemillä.

Jos otteluun joudutaan pestaamaan sihteeri "kentänlaidalta", maksaa liiga hänelle satunnaisena matkakulukorvauksena 20 euroa, jos ottelukortista löytyy merkintä tapahtuneesta ja sihteerin tilitiedot.

SIHTEERIOHJE
Joukkueet vastaavat edelleen otteluiden sihteeritehtävistä. Suosittelemme vain yhden sihteerin käyttöä/ottelu. Sihteereille suosittelemme maskin ja hanskojen käyttöä.
Sihteeripöydällä on tarvikelaatikko, josta löytyy maskeja, käsidesiä, kertakäyttöhanskoja suihkedesiä jne. 
Sihteeri desinfioi kellokonsolin ja kynät aina ennen vuoronsa alkua.
Tuomarit huolehtivat pelattujen otteluiden kortit eteenpäin.

POIKKEUKSET SKPL:n SÄÄNTÖIHIN:

2 § EROTUOMARI (jäähyt)

2.5. kumoutuvat rangaistukset, käytäntö ei ole voimassa liigassa, jäähyt vanhaan malliin.

Ohjeita ja tulkintoja: pallon osuessa erotuomariin ja aiheuttaessa kohtuutonta hyötyä joukkueelle, on liigaotteluissa erotuomarilla edelleenkin oikeus katkaista peli ja jatkaa erotuomaripallolla. Pääsääntöisesti peli kuitenkin jatkuu normaalisti.

3 § VÄLINEET

3.1. Pallo: kotijoukkue luovuttaa ennen pelin alkua sihteerille viisi ( 5 ) virallista ottelupalloa. Liigaotteluissa pelataan vain SKPL:n virallisilla sinisillä palloilla.

3.2. Maila: jo ammoisina aikoina on sovittu, että mailojen käyryyksiä ei mittailla. Mailan max. pituus on 135 cm.

3.7. Peliasut: liigajoukkueilla on oltava yhtenäiset numeroidut pelipaidat, tarvittaessa vierasjoukkue vaihtaa. Lue myös kohta 3.9. Hallilla ei ole käytettävissä vaihtoliivejä.

Kaulasuojus on pakollinen varuste kaikissa kortteliliigamatseissa.

4 § PELIAIKA

4.1. Aika: yleisaikataulullisista syistä peliaika on kaikissa matseissa 45 min. Peliaika on juoksevaa, viimeisiä minuutteja ei pelata tehokkaina, mutta erotuomarilla on järkkymätön oikeus katkaista peliaika viimeisen minuutin aikana tarpeelliseksi katsomissaan tapauksissa, esim. ajanpelaaminen ja muut typerät vedätykset.

Joukkueet velvoitetaan olemaan valmiit aloittamaan ottelu aikataulun mukaisesti. Mahdolliset myöhästymiset vähennetään ko. ottelun peliajasta. Jos joukkue ei ole valmiina aloittamaan ottelua määräaikana, tuomitaan sille 2 min. joukkuerangaistus pelin viivyttämisestä (vaikka peliaikakin olisi jo käynnissä).

Aikataulussa pysymisen kannalta on sovittu, että joukkueet huolehtivat aina ottelun jälkeen maalit ”sivuun” jäädytyksen ajaksi. Lisäksi SOL-Areenalla illan viimeiset joukkueet hoitavat pelin päätteeksi maalit ”luukulle”.

Erotuomarilla on oikeus määrätä pelikello käyntiin ohjelmaan merkittynä aikana.

4.5. ALOITUKSET

Kortteliliigassa ottelut aloittaa aina vierasjoukkue. Hyväksytyn maalin jälkeen aloittaa aina se joukkue kumman maaliin täysosuma on tehty. Suoraan aloituksesta ei voi tehdä maalia.
Tässä peruslahtelaisessa ns. ”ilpo-startissa” pallo saa liikkua eteenpäin tai sitten taaksepäin, aloittaja aivoituksista riippuen. Oman joukkueen pelaaja saa ylittää keskiviivan vasta kun sen aloittaja on pelannut palloa mailalla.

4.7. Ottelueste ja pelikeskeytys

Ottelun keskeyttämisestä, siirtämisestä, peliajan lyhentämisestä tai jaksottamisesta päättää erotuomarit pelipaikalla. Jos ottelua on pelattu yli puolivälin, jää sen hetkinen tulos voimaan.

5 § PELAAJIEN LUKUMÄÄRÄ

5.1. Joukkue:
Joukkueet täyttävät ennen ottelua ottelukortin, jossa tulee olla kaikkien kentällä esiintyvien pelaajien suku- ja etunimet selvästi tekstattuina, pelaajasta on käytettävä samaa nimeä koko kauden ( tilastointinäkökohta ).

Ottelukorttipohja sähköpostitetaan joukkueelle ennen kauden alkua. Joukkue voi monistaa siitä kortteja tarpeellisen määrän.  Pelaajat on oltava kortissa sukunimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä.

Rekkaripelaajat merkitään kortissa olevaan R-sarakkeeseen. Samaan sarakkeeseen merkitään mahdolliset lainapelaajat (LP).

Ottelukortti annetaan ennen pelin alkua sihteerille. Mahdollisuuksien mukaan vain yksi henkilö joukkueesta käsittelee ottelukorttia ja mielellään vielä hanskat kädessä. Tuomarit palauttavat ottelukortit SOL Areenan laatikkoon.

Kortteliliigaotteluissa pelaajia voidaan lisätä ottelukorttiin erotuomarin luvalla kesken ottelun. Jos maalintekijän, syöttäjän tai jäähylle joutuvan pelaajan nimi puuttuu kortista, lisätään se siihen, eikä tapahtuneesta aiheudu rangaistuksia.

Liigaotteluissa ei pelaajien lukumäärää rajoiteta ja joukkueilla on vapaa vaihto-oikeus !

6 § MAALIVAHTI

6.5. Pallo osuus mv:n kasvosuojaan tai kypärään: liigamatseissa peliä ei vislata aina poikki. Maalintekotilanne katsotaan aina loppuun. Kovissa osumissa peli voidaan katkaista (erotuomarin näkemys) maalitilanteen jälkeen. Pienissä hipaisuosumissa pelin annetaan jatkua, tuomari varmistuu kuitenkin aina maalivahdin pelikunnosta.

LIIGASÄÄNTÖ: joukkueella on oltava maalivahti (puettu), mutta kortteliliigaotteluissa maalivahdin voi korvata kenttäpelaajalla. Siis erien alussa oltava vähintään 1 + 4.

LIIGASÄÄNTÖ: Maalivahdit ovat niin erikoispelaajia, että joukkueet voivat lainata näitä ammattimiehiä vapaasti joukkueesta toiseen mahd. rekkarisäännöt huomioiden.

HUOM ! Seniorisarjoissa 40-v, ja 50-v. sarjoissa lainamaalivahtien alaikäraja on 35-v.

9 § PELITAPA

Kohdat 12. ja 13. jokainen pelaaja ja erotuomari sisäistävät nämä !!

14.4. PELIRANGAISTUS

PRK aiheuttaa liigassa aina lisäksi yhden (1) ottelun pelikiellon, joka on automaattisesti voimassa joukkueen seuraavassa saman sarjan pelissä.

14.5. OTTELURANGAISTUS

Ottelurangaistuksesta (ulosajo, punaisella kortilla ) seuraa vähintään yhden ( 1 ) ottelun pelikielto, joka on voimassa, ilman eri ilmoitusta automaattisesti joukkueen seuraavissa pelissä. Jaosto päättää erotuomariraportin perusteella mahdollisista lisärangaistuksista, joista tiedotetaan erikseen. Erotuomari on velvollinen tekemään kirjallisen raportin lomake kaikista ottelurangaistuksista.

Muilta osin noudatetaan SKPL:n virallisia kaukalopallosääntöjä, jotka löytyvät osoitteesta
www.kaukalopalloliitto.fi

Lahden Kortteliliiga ry. kaukalopallojaosto
Tarinakatu 2
15140 LAHTI